Gedaan met laden. U bevindt zich op: Cadeaubon

Cadeaubon

Met een cadeaubon kunt u iets kopen voor het bedrag dat de bon vertegenwoordigt. Doorgaans heeft iemand anders de bon aangekocht en daarna aan u cadeau gedaan. Daardoor kunt u rustig de tijd nemen om een product naar eigen smaak te kiezen.

Cadeaubonnen zijn contractuele documenten. Wie de bon koopt, accepteert dus de voorwaarden die de verkoper heeft bepaald, op voorwaarde dat ze duidelijk geformuleerd zijn.

In België bestaat er geen specifieke wetgeving voor cadeaubonnen. Voordat u zelf een cadeaubon koopt, kunt u dus het best even nagaan of de ontvanger de bon kan:

  • inruilen voor geld
  • gebruiken tijdens de soldenperiode
  • verlengen
  • doorgeven aan iemand anders.

Geldigheidsduur

Basisprincipe is dat de consument de nodige informatie moet hebben om zijn aankoopbeslissing te kunnen nemen. Als er bij de verkoop van de cadeaubon op geen enkele manier duidelijkheid wordt verschaft over de geldigheidsduur, wordt de bon verondersteld onbeperkt geldig te zijn. Maar dat betekent niet dat er op de cadeaubon altijd een uitgiftedatum of geldigheidsdatum vermeld moet staan.

Een cadeaubon kan bijvoorbeeld een geldigheidsduur hebben van 2 jaar vanaf de aankoop, zolang die geldigheidsduur maar duidelijk is voor alle partijen. In dat geval geldt dan het aankoopbewijs om het start- en eindpunt van die geldigheidsduur te bepalen. Dat betekent dat de consument het aankoopbewijs moet bijhouden, samen met de cadeaubon. In veel gevallen wordt de cadeaubon ook nog eens geregistreerd bij de verkoper, waardoor de consument ook daar de geldigheid van zijn cadeaubon kan nagaan.

De uitgiftedatum of de uiterste geldigheidsdatum hoeft dus niet op de cadeaubon zelf vermeld te staan, zolang de geldigheidsduur maar voor alle partijen duidelijk is en alle middelen (aankoopbewijs, registratie, …) daarvoor ter beschikking staan van de klant.