Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hoe verhuren?

Hoe verhuren?

U leest in dit luik hoe u de geconventioneerde en de sociale huurwoningen verhuurt. Geconventioneerde huurwoningen kent de huurder onder de naam budgethuurwoningen. 

Geconventioneerde huurwoningen (budgethuurwoningen)

U kunt de geconventioneerde huurwoningen (budgethuurwoningen) zelf verhuren.

Of, u kunt ze laten verhuren via een woonmaatschappij of een geconventioneerde verhuurorganisatie. U verhuurt de woningen aan deze organisatie maximaal 27 jaar. De organisatie verhuurt de woningen onder aan een geconventioneerde huurder.

Een geconventioneerde verhuurorganisatie kan zijn:

  • een gemeente, OCMW of autonoom gemeentebedrijf
  • een vzw of een instelling van openbaar nut
  • een erkende sociale onderneming (bv. stedelijke verhuurkantoren)

Als een woonmaatschappij of geconventioneerde verhuurorganisatie inhuren weigert, dan moet u de woningen zelf verhuren.

De woningen worden verhuurd volgens een toewijzingssysteem:

  • het Vlaamse toewijzingssysteem
  • Het Vlaamse toewijzingssysteem voor bijzondere doelgroepen
  • Het Vlaamse toewijzingssysteem met lokale binding
  • Het lokaal toewijzingssysteem: het gemeentelijk reglement
  • Het Vlaamse toewijzingssysteem

    Via het Woningportaal zoekt u een huurder voor de geconventioneerde huurwoningen (niet de sociale woningen). U gebruikt het Woningportaal als u de woningen zelf verhuurt, anders doet de woonmaatschappij of geconventioneerde verhuurorganisatie de oproep tot kandidaten.

  • Bijzondere doelgroepen

    Enkel geldig voor woonmaatschappijen, lokale besturen, vzw’s, instellingen van openbaar nut, sociale ondernemingen en autonome gemeentebedrijven

    Bepaalde verhuurders zullen geconventioneerde huurwoningen kunnen reserveren voor een bijzondere doelgroep. Dit is alleen mogelijk voor bepaalde verhuurders, namelijk woonmaatschappijen, lokale besturen, vzw’s, instellingen van openbaar nut, sociale ondernemingen en autonome gemeentebedrijven.

    De bijzondere doelgroepen zijn afgestemd op de categorieën binnen de sociale huurreglementering. De categorieën zijn:

    • de kandidaat vanaf 65 jaar
    • de kandidaat die als jongere met begeleiding zelfstandig woont of gaat wonen
    • de kandidaat met een fysieke of mentale beperking of handicap
    • de kandidaat in beschut wonen of een tewerkstellingsprogramma
    • de kandidaat met een geestelijke gezondheidsproblematiek
    • de kandidaat die dak- en thuisloos is of dat dreigt te worden

    De verhuurder zal een specifieke oproep tot kandidaatstelling voor zo een bijzondere doelgroep moeten lanceren in het Woningportaal. Daarbij moet u verantwoorden waarom deze specifieke oproep nodig is. U geeft aan wat de specifieke problemen van deze doelgroep zijn om een aangepaste en betaalbare woning te vinden, de cijfergegevens over de doelgroep (als die beschikbaar zijn) en de (eventuele) flankerende maatregelen die lokale besturen en - welzijnsactoren voor deze doelgroep nemen.

    Wie kandideert voor deze oproep, wordt erop gewezen dat de verhuurder de kandidatuur kan weigeren als-ie geen deel uitmaakt van de bijzondere doelgroep. Wonen in Vlaanderen zal de kandidaturen nog altijd willekeurig rangschikken, maar geeft voorrang aan de kandidaten die bevestigen dat ze behoren tot de bijzondere doelgroep. De verhuurder krijgt wel een bijkomende weigeringsgrond en mag een kandidaat weigeren als die niet behoort tot de bijzondere doelgroep.

  • Lokale binding

    Gemeenten krijgen de mogelijkheid om een voorrangsregel lokale woonbinding te activeren op hun grondgebied. Dit is de voorrang die een kandidaat heeft als hij in de periode van tien jaar voor de rangschikking minstens vijf jaar ononderbroken inwoner is of geweest is van de gemeente waar de woning ligt.

    Als de voorrangsregel geldt, zal dit zichtbaar zijn bij iedere oproep tot kandidaatstelling. Wonen in Vlaanderen controleert of iedere kandidaat voldoet aan de voorrangsregel. Nadien worden de kandidaten met voorrang willekeurig gerangschikt. Ook de kandidaten zonder voorrang worden willekeurig gerangschikt.

    De verhuurder wijst de geconventioneerde huurwoningen eerst toe aan de willekeurig gerangschikte kandidaten met lokale binding. De voorrangsregel geldt enkel als een oproep tot kandidaatstelling is gepubliceerd op het Woningportaal. Als de verhuurder de woning vrij toewijst zonder het plaatsen van een oproep tot kandidaatstelling, geldt de voorrangsregel dus niet.

  • Gemeentelijke reglementen

    Gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (IGS’en) kunnen een lokaal toewijzingskader opstellen voor de kandidaatstelling en toewijzing van geconventioneerde huurwoningen (of budgethuurwoningen). Dit gebeurt via een gemeentelijk reglement dat geldt voor de geconventioneerde huurwoningen op het grondgebied van de gemeente of het IGS.

    Overzicht gemeenten met gemeentelijk reglement

    Wat regelt een gemeentelijk reglement?

    De gemeente of het IGS kan via een gemeentelijk reglement bepalen:

    • welke verhuurders onder dit reglement vallen
    • welke wijken onder dit reglement vallen
    • hoe personen zich kandidaatstellen
    • hoe geconventioneerde huurwoningen worden toegewezen

    Deze verhuurders moeten dan geen oproep tot kandidaatstelling via het Woningportaal plaatsen. Het uitgangspunt blijft wel dat geconventioneerde huurwoningen worden verhuurd aan personen met een geldig attest. De verhuurders kunnen altijd de hen toegewezen kandidaat weigeren als de kandidaat financieel de huur niet kan betalen of als het huurdersgezin de bezettingsnorm van de woning overschrijdt.

    Een gemeente of een IGS met een gemeentelijk reglement kan ook eigen typehuurovereenkomsten opstellen voor de verhuring en onderverhuring van geconventioneerde huurwoningen.

  • Subsidieberekening

    Uw subsidie hangt af van de markthuurprijs. De markthuurprijs berekenen we via de geconventioneerde huurschatter op de volgende momenten:

    • Verhuurt de private initiatiefnemer aan een woonmaatschappij of een geconventioneerde verhuurorganisatie? Dan stellen we de markthuurprijs vast bij het sluiten van de eerste hoofdhuurovereenkomst met deze organisatie.
    • Verhuurt de private initiatiefnemer of woonmaatschappij rechtstreeks aan de doelgroep? Dan stellen we de subsidie vast op het moment van de eerste oproep tot kandidaatstelling in het Woningportaal, tenzij een gemeentelijk reglement geldt. In dat geval stellen we de markthuurprijs vast op het ogenblik dat de eerste huurprijs voor een geconventioneerde huurwoning wordt geregistreerd in het Woningportaal.

Sociale huurwoningen

U verhuurt de sociale huurwoningen aan de woonmaatschappij in dat werkingsgebied. Dit is voor maximaal 27 jaar. De woonmaatschappij onderverhuurt de woning aan de sociale doelgroep volgens de sociale huurreglementering.

Overzicht huurprijzen geconventioneerde en sociale woningen

Huurprijstabel geconventioneerde en sociale woningen

Zekerheid bij verhuren

Intentieovereenkomst

U kunt nog geen hoofdhuurovereenkomst afsluiten als u de geconventioneerde en/of sociale woningen nog moet bouwen. Dan moet u een intentieovereenkomst afsluiten met de woonmaatschappij of geconventioneerde verhuurorganisatie om uw principiële subsidie te kunnen aanvragen.

Via die overeenkomst geven u en uw tegenpartij aan dat jullie na de realisatie van de sociale of geconventioneerde woning(en) een huurovereenkomst met een maximale verhuurperiode van 27 jaar zullen sluiten.

In de bijlagen 1 en 2 van de intentieovereenkomst geeft u de te verhuren sociale en geconventioneerde woningen identificeerbaar en herkenbaar weer. U vermeldt in bijlage 3 de voorzien startdatum en de opleveringsdatum van de werken.

Voeg bij de principiële subsidieaanvraag de ingevulde en ondertekende intentieovereenkomsten en de bijlagen toe in het projectportaal.

De intentieovereenkomst is vooral een engagement van de private ontwikkelaar.

  • Huurt de woonmaatschappij de sociale woningen nadien niet in? Dan voorziet u minimaal 2/3 geconventioneerde huurwoningen (budgethuurwoningen) in uw project.
  • Huurt de woonmaatschappij of de geconventioneerde verhuurorganisatie nadien de geconventioneerde huurwoningen (budgethuurwoningen) niet in? Dan verhuurt u deze woningen zelf.

Belangrijk: u mag de intentieovereenkomst pas sluiten als de woningen concreet identificeerbaar zijn. Uw project moet dus conceptueel ver genoeg staan. Volgens de wetgeving overheidsopdrachten mag de woonmaatschappij of geconventioneerde verhuurorganisatie geen invloed hebben op het ontwerp of de vormgeving van het project.

Veelgestelde vragen