Asbest
Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Maar wat moet u doen als u toch met asbest in aanraking komt?
Asbest herkennen
Er bestaan 2 soorten asbestmaterialen: vast en los asbest(opent in nieuw venster). Vaak zijn er tekens die wijzen op de aanwezigheid van asbest(opent in nieuw venster). Helaas is het met het blote oog niet mogelijk om met 100% zekerheid vast te stellen of het al dan niet om asbest gaat. Laat een staal van het verdachte materiaal analyseren door een erkend laboratorium(opent in nieuw venster) als u 100% zekerheid wilt.
Gezondheidsrisico’s
Er zijn gezondheidsrisico’s(opent in nieuw venster) als u veel asbestvezels hebt ingeademd. De symptomen van een asbestziekte treden meestal pas laat op: vaak tientallen jaren na de blootstelling.
Asbestslachtoffers hebben onder bepaalde voorwaarden recht op een schadevergoeding van het Asbestfonds(opent in nieuw venster).
Asbest in en rond woningen en gebouwen
Asbest is een grondstof die vroeger veel in bouwmaterialen werd verwerkt. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. In woningen en gebouwen die vóór 2001 werden gebouwd of verbouwd, zijn er waarschijnlijk asbesthoudende materialen aanwezig.
Asbestattest
- Verkoopt u een gebouw van vóór het jaar 2001? Dan is een asbestattest verplicht (sinds 23-11-2022). Het asbestattest bevat informatie over asbest van de zichtbare materialen in het gebouw en toetst of het asbestveilig is.:
- Als u een sloop- en heropbouwpremie wilt aanvragen, dan moet u ook een asbestattest of een sloopopvolgingsplan hebben.
- Vanaf 2032 moet elke eigenaar van een gebouw dat dateert van voor 2001 een asbestattest hebben (los van verkoop of overdracht).
Asbest op het werk
Elke werkgever is verplicht om een asbestinventaris(opent in nieuw venster) op te maken van alles wat asbest bevat in het bedrijf. Is er geen asbest aanwezig? Dan volstaat een schriftelijk document van de werkgever of bedrijfsleider waarin dat wordt bevestigd.
Als uit de inventaris blijkt dat er wel asbesthoudend materiaal aanwezig is, dan moet er een beheerplan(opent in nieuw venster) opgesteld worden.
Asbest in de bodem
Er kan sprake zijn van bodemverontreiniging(opent in nieuw venster) als er asbesthoudende afvalstoffen in de bodem worden aangetroffen.
Asbest verwijderen
Er is vandaag geen algemene verplichting om asbesthoudende toepassingen in uw gebouw of woning te verwijderen.
Maar als de asbestmaterialen ingesloten zijn en bij renovatiewerken bloot komen te liggen, moet u het verwijderen.
Ook als een asbestmateriaal in slechte staat is, kan de handhaver opleggen om het te verwijderen.
Asbesthoudend materiaal vervangen(opent in nieuw venster) is meestal de beste oplossing. Hoe dringend zo’n vervanging is, hangt af van hoe verweerd het materiaal is.
- In bepaalde situaties mag u het asbesthoudende materiaal zelf verwijderen(opent in nieuw venster) en afvoeren naar het recyclagepark(opent in nieuw venster): neem dan zeker de nodige voorzorgsmaatregelen(opent in nieuw venster).
- In andere situaties moet u een beroep doen op een erkende asbestverwijderaar(opent in nieuw venster).
- Een aantal handelingen met asbesthoudende materialen is voor iedere burger en professional verboden.(opent in nieuw venster) Zo is het verboden om een dak of gevel met asbesthoudende materialen te ontmossen of te reinigen.
Bij de sloop van gebouwen(opent in nieuw venster) die dateren van vóór 2001 zijn er bijkomende verplichtingen.
Een incident met asbest melden
Een asbestincident is een incident waarbij er onzorgvuldig wordt omgesprongen met asbesthoudende materialen of afvalstoffen. Daardoor ontstaan er mogelijk risico’s voor de gezondheid of voor het milieu.
Afhankelijk van de aard van het asbestincident, moet u het incident melden. Lees meer over welke instantie u moet contacteren in welke situatie(opent in nieuw venster).
Subsidies en steunmaatregelen
Ondersteuning voor particulieren
Actieplan Asbestafbouw
Het actieplan Asbestafbouw(opent in nieuw venster) streeft naar een versnelde verwijdering van asbesthoudende materialen die mogelijk asbestvezels vrijgeven:
- Tegen 2034 moeten de risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen. Voorbeelden zijn asbestcementen daken en gevels, en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen.
- Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn.
Die streefdata zijn niet wettelijk verplicht voor particuliere woningen. De Vlaamse Regering voorziet wel bijkomende maatregelen als de afbouw van asbest tegen 2034 en 2040 niet voldoende vordert.
Via de online Premiezoeker(opent in nieuw venster) vindt u een overzicht van alle subsidies, premies en fiscale voordelen voor wie in Vlaanderen een woning verbouwt. Ook de afbraakkosten (én de verwijdering van het asbest) vallen onder de ondersteuning.
Ondersteuning voor land- en tuinbouwers, bedrijven, zorgvoorzieningen, scholen, lokale besturen, jeugdverenigingen, …
Zie: Ondersteuning en subsidies bij asbestverwijdering (OVAM)(opent in nieuw venster)