Gedaan met laden. U bevindt zich op: Horen, zien en spreken Campagnes

Horen, zien en spreken

De tijd van horen zien en zwijgen is voorbij!

Lees het charter: 10 geboden voor de wetgever.

Het Agentschap Justitie en Handhaving wil mensen de kracht geven om de rug te rechten en hun leven terug in handen te nemen nadat ze het slachtoffer werden van een misdrijf. Binnen justitie werden en worden slachtoffers helaas vaak behandeld als een vervelende bijzaak in het gerechtelijk proces. Daar kan je alles over horen in de podcast ‘Slachtoffer uit de schaduw’(opent in nieuw venster) die het agentschap maakte in samenwerking met Nieuwsblad. In deze podcast hoor je slachtoffers, justitieassistenten en magistraten getuigen over de moeizame weg die slachtoffers hebben afgelegd om gehoord te worden. Een boeiende reis in de tijd van voor de dienst Slachtofferonthaal, het pijnlijk ontwaken van justitie ten tijde van de zaak Dutroux en de werking vandaag.

De positie van het slachtoffer vandaag is niet te vergelijken met die van 30 jaar geleden, toen de dienst Slachtofferonthaal werd opgericht. Respect en empathie voor wie slachtoffer is van een misdrijf raakt steeds meer ingebed in de justitiecultuur. Maar we zijn er nog lang niet. Om nieuwe stappen vooruit te zetten in slachtofferbeleid staken de justitieassistenten van de dienst Slachtofferonthaal de hoofden bij elkaar en stelden ’10 geboden voor de wetgever’ op. Concreet gaat het om noden die slachtoffers hebben waar alleen wetgevend werk aan tegemoet kan komen. Huiswerk voor het parlement in het belang van iedereen die ongewild met justitie in contact komt.

Lees de 10 Geboden hier(PDF bestand opent in nieuw venster).

Grensoverschrijdend Gedrag? Doe er iets aan!

Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag weten vaak niet waar ze gehoord kunnen worden en hoe ze problemen kunnen aanpakken. Net daarom werd het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag, dat een samenwerking vormt tussen het Agentschap Justitie en Handhaving en het Vlaams Mensenrechteninstituut, opgericht.

Heb je grensoverschrijdend gedrag meegemaakt in een sportclub, universiteit, theatergezelschap, productiehuis, sociaal-culturele vereniging of in een andere Vlaamse sector of organisatie? Of ken je iemand die dit heeft meegemaakt? Zoek je advies of begeleiding bij stappen die je kan ondernemen? Meld je bij het ‘Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag’ en onze medewerkers bekijken samen met jou hoe ze je kunnen helpen. Dat kan zowel telefonisch, via mail of chat. Blijf er niet mee zitten. Er is hulp.

Meer informatie: Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag

Geweld binnen het gezin is een probleem van iedereen.

Geweld binnen gezinnen is een ware plaag in Vlaanderen. Ieder jaar komen meer dan 40.000 meldingen binnen bij de politie. En zelfs dat cijfer is maar het topje van de ijsberg. De waarheid is dat niemand weet hoe groot het probleem werkelijk is. Wat we wel weten is dat justitie het probleem vandaag zeer ernstig neemt en hulpverlening bereikbaar is in heel Vlaanderen. Iedere Vlaamse provincie heeft minstens één Veilig Huis dat gespecialiseerd is in de problematiek. Ook voor geweld binnen het gezin is de boodschap meer dan ooit: Horen, zien en spreken! Als slachtoffer dat vaak gebukt gaat onder jarenlange terreur achter de eigen voordeur. Maar ook als dader die erkent dat er een groot probleem is en daar iets wil aan doen. Ook getuigen van geweld binnen een gezin kunnen problemen melden en de eerste stap naar hulp zetten. Geweld binnen het gezin is een probleem van iedereen.

Meer informatie over de Veilige Huizen en hoe je melding kan maken? veilighuis.be

Ook als het verleden je achtervolgt, is er hulp….

Misbruik is onomkeerbaar. De gevolgen van geweld en verwaarlozing ook. Werd jij meer dan 10 jaar geleden slachtoffer? Als het lukt, praat over je verleden. Voor erkenning is het nooit te laat. De commissie Erkenning en Bemiddeling helpt je om het verleden een plaats te geven.

Seksueel, fysiek of psychisch geweld, misbruik en verwaarlozing zijn van alle tijden. In de privésfeer, een instelling, een vereniging, een organisatie of ander verband: wat de feiten ook zijn, de commissie luistert in een erkenningsgesprek naar jouw verhaal. Zonder te oordelen of te veroordelen.

Samen bekijken we welke stappen we kunnen nemen. Misschien is een erkenningsgesprek genoeg. Of zijn er meer nodig. Misschien wil je een ontmoeting. Of kunnen we je helpen met een doorverwijzing of contacten met andere slachtoffers.

Het verleden zal niet verdwijnen. De gevolgen van het misbruik of geweld ook niet. Maar we kunnen helpen om het voor jou een beetje draaglijker te maken.

Meer informatie? Comeb.be(opent in nieuw venster)