De vakbondsafgevaardigde als motiverende coach van een duurzaam sociaal overleg in de onderneming.
- Metaal Centrale der Metaalbewerkers
- ODB-V00544
- op: 18 november 2024
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 32 uur
Eindbeoordeling voorzien: nee
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Doelgroep
Aansturende vakbondsafgevaardigden van het ABVV die in de metaalsectoren actief zijn.
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Inhoud van de opleiding
Hoe creëren we een cultuur waarin we het beste in onszelf en anderen naar boven halen? Hoe krijgen we elkaar zo ver dat we spontaan initiatief nemen en taken met duurzame motivatie aanpakken? Hoe kunnen we vanuit zelfvertrouwen en durf vooropgestelde doelstellingen bereiken? Kortom, hoe kunnen we elkaar op een duurzame manier motiveren zonder voortdurend achter elkaars veren te moeten zitten?
Deze inspiratiesessie beoogt een gemeenschappelijke taal aan te reiken om over motivatie en groei van mensen te spreken en over wat er nodig is om op een motiverende wijze met elkaar om te gaan. De sessie is integraal geënt op een sterk wetenschappelijk onderbouwde motivatietheorie, de Zelf-Determinatie Theorie, waarvan de relevantie voor de werkvloer reeds veelvuldig is aangetoond. Via interactieve oefeningen en praktijkvoorbeelden maakt men kennis met welke types motivatie we kunnen onderscheiden, wat de motor van duurzame motivatie is en welke rol werknemers zelf en hun omgeving kunnen spelen in het creëren van een motiverende werkomgeving.
De deelnemer die de opleiding afsluitâ¦
- beschikt als aansturende vakbondsafgevaardigde (meer) inzicht in de ketting van motivatie;
- kan anderen (en dus zijn/haar syndicaal team) op duurzame wijze motiveren;
- begrijpt de sleutelfactoren voor het scheppen van duurzame motivatie;
- kan de voor- en nadelen van de eigen motiverende strategieën inschatten;
- voelt zich gemotiveerd om te reflecteren op de eigen motivatie en de motivatie van collegaâs/teamleden.