Tuinmachines
- Opleidingsverstrekker
- PRAKTIJKCENTRUM VOOR LAND- EN TUINBOUW
- Registratienummer
- ODB-1003506
- Geregistreerd
- op: 14 november 2024
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
- Vlaams opleidingskrediet
Aantal uren: 760 uur
Eindbeoordeling voorzien: nee
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Opleidingskrediet: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan je volgen met Vlaams opleidingskrediet. Hou er wel rekening mee dat als u hooggeschoold bent (graduaats-, bachelor- of masterdiploma), u deze opleiding enkel mag volgen als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Verhoogde tegemoetkoming 1
Als u geen diploma secundair onderwijs hebt, kan u voor deze opleiding een opleidingscheque aanvragen waarvan de subsidie gelijk is aan het factuurbedrag, met een maximum van 250 euro per schooljaar.
Modules
In deze praktijkopleiding leren de deelnemers zelf het basisonderhoud van de eigen tuinmachines uitvoeren, defecten analyseren en verhelpen. Bespaar de kost van het uitbesteden uit en doe uw basisonderhoud voortaan zelf!
Inhoud
⢠Bouw en werking van 2- en 4-takt motoren
⢠Belangrijke slijtpunten
⢠Basis- en winteronderhoud
⢠Gebruik van milieuvriendelijke oliën en benzine
⢠Demontage en montage
⢠Uitvoeren van kleine herstellingenn deze praktijkopleiding leert u hoe een bosmaaier te onderhouden. Een goede kennis van het basisonderhoud verhoogt meteen de levensduur van uw tuinmachine en draagt ook bij tot een veilig werken met de machine.
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Algemeen onderhoud
⢠Afstellen en gebruiksklaar maken
⢠Afstellen maaibladen en maaidraden
⢠PraktijkoefeningenBosmaaier: Hernieuwing + voorbereiding EBC1
Wil je je vaardigheden met de bosmaaier naar een hoger niveau tillen en je voorbereiden op het nieuwe EBC-examen? Onze opleiding "Bosmaaier: Hernieuwing en voorbereiding EBC" biedt je de essentiële kennis en praktische ervaring die je nodig hebt. Leer hoe je effectief werkt met verschillende maaimiddelen zoals messen en maaidraad, en ontdek wanneer je welke garnituur het beste kunt kiezen. Naast het gebruik, krijg je ook een overzicht aangaande het basisonderhoud van de machine. Kortom de kennis die je nodig hebt om succesvol te slagen voor de EBC1-certificering.
Inhoud:
Verbeter je bosmaaiervaardigheden.
Bereid je voor op EBC-examen.
Werk met verschillende maaimiddelen.
Leer basisonderhoud van bosmaaier.
Bosmaaier: Examen bosmaaier EBC1
Na de opleiding "Bosmaaier: Hernieuwing en voorbereiding EBC" gevolgd en ben je klaar om je kennis te testen. De laatste stap naar certificering is effectief het EBC1-examen! Dit examen dewelke wordt opgedragen door het Agentschap Natuur en Bos, quoteert de vaardigheden en kennis om professioneel te werken met de bosmaaier en alle bijbehorende maaimiddelen.
Met het EBC1-examen toon je niet alleen je technische bekwaamheid aan, maar ook je inzet voor veiligheid en efficiëntie in je werk. Bij slagen in het examen kan je de kennis omzetten in een officiële certificering, het EBC1 certificaat.
Inhoud: Focus op ANB-exameneisen.
In deze praktijkopleiding leert u veilig, ergonomisch en efficiënt werken met een haagschaar. Een goede kennis van de werking en het basisonderhoud verhoogt meteen de levensduur van uw tuinmachine. U leert ook eenvoudige hagen scheren.
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Dagelijkse controle en algemeen onderhoud
⢠Afstellen en gebruiksklaar maken
⢠Ergonomisch gebruik van de haagschaar
⢠Praktijkoefeningen: eenvoudige hagenIn deze praktijkopleiding leert u veilig, ergonomisch en efficiënt werken met een haagschaar. U leert het specifiek onderhoud van de haagschaar, zoals messen slijpen. Op het einde van de dag hebt u hoge hagen leren scheren, ornamenten en andere.
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Specifiek onderhoud van de haagschaar, slijpen van de messen
⢠Afstellen en gebruiksklaar maken
⢠Diverse werktechnieken en kwaliteitsvereisten, met aandacht voor ergonomie
⢠Praktijkoefeningen scheren: scheren hoge hagen, ornamenten, ...In deze praktijkopleiding leert u veilig en efficiënt werken met de bladblazer. Een goede kennis van de werking en het basisonderhoud verhoogt meteen de levensduur van uw tuinmachines.
Inhoud
Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
Soorten machines en toepassingen
Algemeen onderhoud
Afstellen en gebruiksklaar maken
Ergonomisch gebruik van de bladblazer
Diverse werktechnieken en kwaliteitsvereistenVoor de verwerking van snoeihout wordt steeds vaker de houtversnipperaar ingezet bij boomverzorgers, tuinaanleggers, openbare groenverzorgers en verhuurcentra. Deze machines herleiden het snoeihout tot herbruikbaar hakselhout. In deze praktijkopleiding leert u werken met de kleinere types die takken kunnen verwerken tot 10 cm. Het thema circulair groen wordt een belangrijk begrip.
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Werking en gebruik
⢠Bediening bij het versnipperen
⢠Dagelijkse controle van de hakselaar
⢠Ergonomisch werkenVoor de verwerking van snoeihout wordt steeds vaker de houtversnipperaar ingezet. In deze praktijkopleiding leert u werken met de grotere types die takken kunnen verwerken groter dan 10 cm diameter. Snoeihout is immers een duurzame grondstof en natuurlijke bodembedekking.
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Werking en gebruik
⢠Bediening bij het versnipperen en noodstop
⢠Dagelijkse controle en algemeen onderhoud van de hakselaar
⢠Herstellen van kleine defectenIn deze praktijkopleiding leert u veilig, ergonomisch en efficiënt werken met de lichtere grondbewerkingsmachines (motoculteur, frees, ...)
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Voor- en nadelen benzine vs diesel
⢠Algemeen onderhoud van de machines
⢠Specifieke aandachtspunten
⢠Werken met verschillende lichte grondbewerkingsmachinesIn deze praktijkopleiding leert u veilig, ergonomisch en efficiënt werken met verschillende grondbewerkingsmachines aangedreven met een tractor (tractor met frees, cultivator, ...)
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten getrokken grondbewerkingsmachines en toepassingen
⢠Dagelijkse controle van tractor en machine
⢠Algemeen onderhoud van de machines
⢠Aan-en afkoppelen van de machines
⢠Specifieke aandachtspunten
⢠Werken met verschillende grondbewerkingsmachinesTijdens deze praktijkopleiding bouwen we verder op wat u leerde in de basisopleiding.
Inhoud
⢠Reviseren van een motor
⢠Kuisen en afstellen van een carburator
⢠Kleppen roderen en afstellen van een 4-takt motorIn deze praktijkopleiding leert u veilig en efficiënt werken met de klepelmaaier. Een klepelmaaier is een veelzijdig werktuig. U kunt er gazons en bermen mee maaien, maar ook kleine struiken mee snoeien.
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Werkingsprincipe en benodigd vermogen
⢠Specifieke aandachtspunten, pictogrammen en checklist
⢠Afstelling maaihoogte
⢠Dagelijks onderhoud van de klepelmaaierIn deze praktijkopleiding leert u de klepelmaaier op een correcte manier afstellen. Er zijn heel wat toepassingen voor de klepelmaaier. Voor die verschillende toepassingen hebt u wel verschillende types klepels nodig. Elk type vraagt ook een specifiek onderhoud die aan bod komt in deze opleiding.
Inhoud
⢠Werkingsprincipe en benodigd vermogen
⢠Specifieke aandachtspunten pictogrammen en checklist
⢠Correcte aan- en afbouw van de machines bij landbouwtrekker met hefinrichting
⢠Veilig werken met de klepelmaaier
⢠Afstelling maaihoogte
⢠Werken langs de openbare weg
⢠Bediening hydraulische arm op grotere machines
⢠Dagelijks onderhoud van de klepelmaaierIn deze praktijkopleiding leert u veilig en efficiënt werken met eens stronkenfrees. Een stronkenfrees dient voor het wegfrezen van boomwortels of stronken. Een goede kennis van uw machine verhoogt meteen de levensduur van uw stronkenfrees.
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Werken en benodigd vermogen
⢠Bedrijfsklaar maken
⢠Werken met de stronkenfrees
o werfzone afbakenen
o bedieningIn deze praktijkopleiding leert u veilig en efficiënt werken met een stronkenfrees. Na een korte herhaling van de basisvaardigheden en veiligheidsnormen worden de verschillende types besproken. Met een goede checklist en gepland onderhoud verhoogt u meteen de levensduur van uw stronkenfrees.
⢠Herhaling basisvaardigheden en veiligheid
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Aandrijving aftakas, riemen, hydraulisch
⢠Algemeen onderhoud van de stronkenfrees
⢠Checklist
⢠Werken met de stronkenfrees: werfzone afbakenen, bediening, rendementIn deze praktijkopleiding leert u veilig, ergonomisch en efficiënt werken met verschillende types grasmaaier. We gaan hierbij dieper in op:
⢠de gewone grasmachine (opvang-, combisysteem)
⢠de zitmaaier met opvangInhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Algemeen onderhoud van de machines
⢠Opslag tijdens de winter
⢠Gebruiksklaar maken van de machines
⢠Vervoer en ergonomieIn deze praktijkopleiding leert u veilig, ergonomisch en efficiënt werken met verschillende types grasmaaier. We gaan hierbij dieper in op:
⢠de gewone grasmachine (mulch- of combisysteem)
⢠de stand-on maaier (staander)
⢠de zitmaaier/mulcherInhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Algemeen onderhoud van de machines
⢠Opslag tijdens de winter
⢠Gebruiksklaar maken van de machines
⢠Transport en positionering van de machineRobots nemen stilaan ons leven over. Ons leven wordt ook steeds drukker dus is elke minuut extra vrije tijd mooi meegenomen. Alles wat u moet weten over de maairobot komt u te weten tijdens deze praktijkopleiding. Hoe installeert u een maairobot en dit in verschillende situaties met mogelijke hindernissen en op verschillende terreinen?
Inhoud
Soorten robots en toepassingen
Algemene werking robot
Installatie bij verschillende soorten tuinen
Algemene werking installatie
Algemeen onderhoud robot en installatie
Afstellen en gebruiksklaar maken van de robot
Diagnose
Praktijkoefening installeren (manueel en machinaal), onderhoudIn deze praktijkopleiding leert u veilig en efficiënt werken met de zitmaaier met opvang. Voor vele toepassingen vereist men een perfecte grasmat, zonder maairesten. Voor natuurgebieden zorgt het afvoeren van het maaisel ook voor een verschaling van de bodem, waardoor andere plantensoorten meer ontwikkelingskansen krijgen. Een goede kennis van het basisonderhoud verhoogt meteen de levensduur van uw tuinmachine.
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Dagelijkse controle
⢠Afstellen en gebruiksklaar maken van de machines
⢠Algemeen onderhoud van de machines
⢠Opslag tijdens de winterIn deze praktijkopleiding leert u veilig en efficiënt werken met de mulcher. Mulchen heeft een aantal voordelen zoals natuurlijke bemesting, minder onkruid en een bescherming tegen verdroging van de bodem. Een goede kennis van het basisonderhoud verhoogt meteen de levensduur van uw tuinmachine.
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Toepassingen en voordelen mulchen
⢠Dagelijkse controle
⢠Afstellen en gebruiksklaar maken van de machine
⢠Algemeen onderhoud van de mulcher
⢠Opslag tijdens de winterTuinmachines: Opslag en veilig laden van accugereedschap
Accugereedschap veilig en efficiënt beheren? Onze cursus "Tuinmachines: Opslag en veilig laden van accugereedschap" biedt essentiële kennis en vaardigheden voor het optimaliseren van de opslag en het laden van accu apparatuur. Met speciale aandacht voor lithium-ion accuâs, leer je hoe je deze veilig en efficiënt kunt opladen om prestaties te maximaliseren en vooral risicoâs te minimaliseren.
Inhoud:
Optimaliseer opslag accu-gereedschap.
Leer veilig laden van lithium-ion accu's.
Maximaliseer prestaties accu-apparatuur.
Minimaliseer risico's bij laden accu's.
Essentiële kennis voor accu-beheer.
Tijdens deze praktijkgerichte training overlopen we wat de meest voorkomende defecten zijn tijdens het werken, hoe u deze oplost en zo het werk kan verderzetten. In de basiscursus bespreken we vooral de kleinere tuimachines (2-takt en accu).
Inhoud
⢠Bouw en werking van 2-takt en accu
⢠Dagelijkse controle
⢠Basisonderhoud
⢠Vaak voorkomende defecten opsporen en oplossen
⢠Eenvoudige herstellingen uitvoerenTuinmachines: Transport van accugereedschap
Deze training biedt praktische tips en technieken om je apparatuur veilig te vervoeren, met speciale aandacht voor de delicate lithium-ion accuâs. Leer hoe je schade voorkomt, veiligheid waarborgt van het accu gereedschap tijdens transport. Hoe moeten de accuâs opgeborgen worden ? Hoeveel accuâs mag men vervoeren ? Hoe bescherm je de gereedschappen, machines en hun accu tegen onvoorziene schokken, zijn enkele van de opgenomen themaâs.
Inhoud
Veilig transport accu-gereedschap.
Voorkom schade aan lithium-ion accu's.
Juiste opslag van accu's tijdens transport.
Beperk aantal accu's tijdens transport.
Bescherm tegen schokken tijdens transport
Doorslijper: Gebruik & Onderhoud â basis
Onze opleiding "Doorslijper: Gebruik & Onderhoud â Basis" biedt je alle essentiële kennis en praktische ervaring die je nodig hebt om efficiënt en veilig te werken met deze krachtige machines. Leer alles over het correcte gebruik, basisonderhoud, en tips voor optimaal functioneren. Naast basisbeheersing, gaat aandacht naar veilig en efficiënt werken, waardoor de vaardigheden worden ontwikkelt.
Inhoud:
Beheers doorslijper op basisniveau.
Leer correct gebruik en onderhoud.
Optimaliseer functioneren van doorslijper.
Werk veilig en efficiënt met doorslijper.
Ontwikkel vaardigheden voor basisbeheersing.
Doorslijper: Gebruik & Onderhoud â gevorderd
Gevorderd Gebruik & Onderhoud" voor de doorslijper biedt je diepgaande kennis en geavanceerde technieken om je werkzaamheden te optimaliseren en je professionaliteit te versterken. Deze opleiding richt zich op de complexe aspecten van het gebruik en onderhoud van doorslijpers, inclusief geavanceerde onderhoudsstrategieën en het oplossen van technische problemen.
Inhoud:
Geavanceerd gebruik van doorslijper.
Los complexe technische problemen op.
Versterk je professionaliteit met doorslijper.
Hydrostatische éénasser: Gebruik & Onderhoud â basis
De opleiding "Hydrostatische Eénasser: Gebruik & Onderhoud â Basis" biedt de kans om de fundamenten van deze krachtige en multi-inzetbare machines te beheersen. Je leert alles over het veelzijdig gebruik en inzetmogelijkheden van hydrostatische éénassers. Deze opleiding biedt tevens essentiële inzichten en praktische vaardigheden. Eveneens gaat aandacht naar hoe je de éénasser efficiënt en veilig kan bedienen en leert men basisprincipes van klein onderhoud om de prestaties en levensduur van de machine te optimaliseren.
Inhoud:
werking hydrostatische éénasser.
Leer veelzijdig gebruik van éénasser.
Efficiënt en veilig bedienen.
Basis onderhoud voor optimale prestaties.
Ontwikkel praktische vaardigheden met éénasser.
Hydrostatische éénasser: Gebruik & onderhoud â gevorderd
De opleiding "Hydrostatische Eénasser: Gevorderd Gebruik & Onderhoud" biedt de kans om alle vaardigheden te verfijnen en de kennis verder te verdiepen. Deze opleiding is ontworpen voor degenen die al ervaring hebben met de basisprincipes en hun technische expertise willen uitbreiden. Inhoudelijk worden geavanceerde bedienings- en onderhoudstechnieken om de hydrostatische éénasser optimaal te benutten, alsook de efficiëntie werkzaamheden te verhogen aangeleerd. Er wordt sterk ingezet op complexere technische inzichten en hoe men deze kan beoordelen, zodoende men nog effectiever en professioneler kan werken.
Inhoud:
kennis van hydrostatische systemen.
Ontwikkel complexe technische inzichten.
Haal het meeste uit de éénasser
Probleemoplossing bij complexe storingen
Tijdens deze praktijkgerichte training overlopen we wat de meest voorkomende defecten zijn tijdens het werken, hoe u deze oplost en zo het werk kan verderzetten. In de cursus bespreken we vooral de grotere tuimachines (4-takt en diesel).
Inhoud
⢠Bouw en werking van 4-takt motor, diesel
⢠Dagelijkse controle
⢠Basisonderhoud
⢠Vaak voorkomende defecten opsporen en oplossen
⢠Eenvoudige herstellingen uitvoerenIn deze praktijkopleiding leert u veilig en efficiënt werken met accumachines. De voordelen zijn duidelijk: stiller, geen uitlaatgassen en geen brandstofkosten. Zijn het waardige alternatieven ten opzichte van de gekende tweetaktmachines wat betreft kracht en autonomie? Op deze vraag kunt u na een toelichting zelf een antwoord geven voor uw specifieke situatie.
Inhoud
⢠Waarom wel of geen gebruik maken van accumachines
⢠Accu geschiedenis en trends
⢠Batterijtechnologie
⢠DC motortechnologie
⢠Accu vs benzine
⢠Waar moet u op letten bij de aanschaf van accumachines?
⢠Opladen, transport en gebruik van accu's
⢠Wat te doen in geval van een lekkende accu of brand?
⢠Diagnose
⢠Werken met en onderhoud van accumachinesIn deze praktijkopleiding leren de deelnemers zelf het basisonderhoud van de eigen accutuinmachines uitvoeren, defecten analyseren en verhelpen. We zien een versnelde intrede van accu-aangedreven machines. Batterijen hebben tal van voordelen, maar geven ook andere onderhoudsaspecten.
Inhoud
⢠Bouw en werking van accumotoren
⢠Belangrijke slijtpunten
⢠Basis- en winteronderhoud
⢠Gebruik van batterijen
⢠Demontage en montagen deze praktijkopleiding leert u veilig en efficiënt omgaan met allerhande tuinmachines. Veiligheid en ergonomie zijn geen loze begrippen waar je licht mee omgaat. Zeker niet bij dagelijks contact met 'gevaarlijke' machines zoals de kettingzaag, haagschaar, bosmaaier,â¦
Inhoud
⢠Algemene inleiding tot veiligheid
⢠Verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden
⢠Soorten veiligheidskledij en PBM's
⢠Controle veiligheidsaspecten bij kleinere tuinmachines
⢠Noodstopfunctie
⢠Correcte werktechniek
⢠ErgonomieIn deze gevorderde opleiding worden veiligheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid herhaald. U leert een goed onderhoud en dagelijkse controle van uw machines die veel ongelukken kan voorkomen. Daarnaast leert u veilig en efficiënt omgaan met grotere tuinmachines.
Inhoud
⢠Herhaling tot veiligheid, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid
⢠Onderhoud en dagelijkse controle tuinmachines
⢠Controle veiligheidsaspecten bij grotere tuinmachines
⢠Werktechniek bij grotere tuinmachines
⢠Vastleggen en transportIn deze praktijkopleiding leert u veilig, ergonomisch en efficiënt werken met een bosmaaier. Een goede kennis van de bosmaaier verhoogt meteen de veiligheid en ergonomie van werken.
Inhoud
⢠Veiligheid en veiligheidskledij (PBM)
⢠Soorten machines en toepassingen
⢠Afstellen van het harnas
⢠Werken met verschillende maaibladen en maaidraden
⢠Praktijkoefeningen: verschillende maaitechnieken, werken op een helling, ergonomisch werken