Gedaan met laden. U bevindt zich op: Grenzen doorbreken - Culturele belangen van de Vlaamse Gemeenschap. Gezamenlijk advies SARiV en SARC

Grenzen doorbreken - Culturele belangen van de Vlaamse Gemeenschap. Gezamenlijk advies SARiV en SARC

De Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen (SARiV) en de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC), formuleerden op vraag van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege een gezamenlijk advies over de culturele belangen van de Vlaamse Gemeenschap. Deze culturele belangen van de Vlaamse Gemeenschap situeren zich op het snijvlak van het internationaal cultuurbeleid en de culturele diplomatie en moeten volgens de raden geënt worden op een duidelijke visie. De visie die de raden voorstaan, stelt wederkerigheid en uitwisseling centraal. Omdat de culturele belangen van de Vlaamse Gemeenschap vanuit verschillende invalshoeken (cultureel, economische, bredere belangen van de Vlaamse Gemeenschap) in kaart kunnen worden gebracht, formuleren de raden vijf gelijkwaardige doelstellingen die de Vlaamse overheid moet nastreven: (i) het ontwikkelen, inspireren en vernieuwen van de cultuur in Vlaanderen, (ii) het bevorderen van culturele diversiteit en interculturele dialoog, (iii) cultuur en diplomatie versterken elkaar, (iv) internationale engagementen opnemen en actief aanwezig zijn op internationale fora en netwerken, en (v) het economisch potentieel van cultuur en creatieve producten erkennen, verhogen en valoriseren. Principes als de intrinsieke waarde van cultuur en professionele kwaliteit, wederkerigheid, duurzaamheid, capaciteitsopbouw en de balans tussen bottom-up en top-down beleid zijn van essentieel belang om deze doelstellingen te behalen. De raden formuleren in hun advies 23 aanbevelingen aan de Vlaamse overheid die vooral gericht zijn op het tegengaan van de huidige versnippering inzake actoren, rollen en instrumentarium en die een geïntegreerd en integraal beleid beogen dat de culturele belangen van de Vlaamse Gemeenschap optimaal behartigt. Hierbij zijn meer samenwerking en synergiën binnen de Vlaamse overheid nodig, zowel binnen het beleidsdomein cultuur, internationaal Vlaanderen als over de beleidsdomeinen heen - en met de andere overheidsniveaus. Er moet ook ingezet worden op samenwerking met de culturele sector (ook met de niet-overheidsactoren). Om een efficiënt internationaal cultuurbeleid en culturele diplomatie te realiseren, moet de Vlaamse overheid prioriteiten leggen in haar beleid in overleg met de culturele sector.
Publicatiedatum
Mei 2014
Publicatietype
Beleidsadvies
Thema's
Cultuur, jeugd, sport, media en toerisme , Buitenlandse zaken
Auteur(s)
Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media
Reeks
SARC Advies 28 mei 2014 - SARiV Advies 2014/8
Opmerking

De Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen (SARiV) vormde in de periode 2008-2014 een onafhankelijk adviesorgaan van de Vlaamse Regering. De strategische adviesraden werden per beleidsdomein opgericht in het kader van de herstructurering Beter Bestuurlijk Beleid (kaderdecreet van 18 juli 2003). Het oprichtingsdecreet van 16 mei 2007 maakte de SARiV operationeel. De Raad adviseerde de Vlaamse Regering bij de totstandkoming van haar buitenlands beleid, haar beleid inzake internationaal ondernemen, toerisme en internationale samenwerking. Hij droeg op die wijze bij tot het vormen van de beleidsvisie en de interpretatie van maatschappelijke ontwikkelingen. Hij werkte beleidsgericht zowel reactief (adviezen op vraag van de regering), als proactief en anticiperend (via eigen activiteiten en initiatiefadviezen). In de SARiV zetelden tien leden onafhankelijke leden en tien leden die werden voorgedragen door organisaties uit het maatschappelijk middenveld, telkens voor een mandaatsperiode van vier jaar.