Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ontpoldering van Lillo's potpolder. Vergelijking van twee inrichtingsvarianten
Ontpoldering van Lillo's potpolder. Vergelijking van twee inrichtingsvarianten
Om het Zeeschelde-ecosysteem te herstellen wordt in het geactualiseerde Sigmaplan 2000 ha nieuwe estuariene natuur ontwikkeld. In dit kader werd de Potpolder van Lillo ontpolderd in september 2012. Het ontpolderde gebied erd afgewerkt tot een uitgangshoogte tussen 4 en4,5 m TAW, wat betekent dat het 0,5 tot 1 m onder gemiddeld hoogwater (GHW) lag. Het gebied werd opgedeeld in twee compartimenten met daartussen een schiereiland.
In het oostelijke, stroomopwaartse compartiment (Lillo-Oost) werd een dijkrelict van 5,5 m TAW met een bres behouden, een halve meter boven GHW. Water stroomt voornamelijk door de bres in het gebied en overspoelt het dijkrelict enkel bij hoog springtij. In het westelijke, stroomafwaartse compartiment (Lillo-West) werd de dijk helemaal afgegraven tot op hoog slikniveau. Water stroomt bijna elk getij over de volledige oeverlengte het gebied in. In beide compartimenten werd een kreekaanzet van 1 à 1,5 m diep uitgegraven om de ontwikkeling van een dendritisch krekenstelsel te initiëren.
De case benadrukt dat het ontpolderen van binnendijkse gebieden een waardevolle manier is voor het herstel van estuariene natuur. Daarnaast benadrukt het de noodzaak en de waarde van monitoring om criteria voor toekomstige estuariene herstelprojecten te onderbouwen.

Lees de publicatie
- Publicatiedatum
- Januari 2025
- Publicatietype
- Onderzoeksrapport
- Thema's
- Natuur en bos
- Auteur(s)
- Wim Mertens, Oberon Geunens, Hug Van Beek, Alexander Van Braeckel, Gunther Van Ryckegem, Bart Vandevoorde, Frederic Van Lierop, Thomas Terrie, Geert Spanoghe, Erika van den Bergh
- Reeks
- Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek 2024 (69)