Gedaan met laden. U bevindt zich op: Jobcoaching en taalcoaching op de werkvloer (EXTERN)

Jobcoaching en taalcoaching op de werkvloer (EXTERN)

  • Vzw VOKANS
  • Erkenningsnummer: VG_E_00305
  • Goedgekeurd op: 9 september 2011

Beschrijving

Jobcoaching is de vrijwillige begeleiding op de werkvloer van een nieuwe werknemer en zijn werkgever door een bedrijfsexterne coach. Gedurende een traject van max. 6 maanden wordt er gewerkt via allerlei methodieken rond de arbeidsattitudes en sleutelcompetenties van de werknemer. Bij deze externe vorm, vinden de coachingsgesprekken plaats als de werknemer niet aan het werk is bij de klant thuis, maar bv. op kantoor van de dienstenchequeonderneming. Taalcoaching op de werkvloer is gelijkaardig aan jobcoaching maar dan met als specifieke doelgroep laagtaalvaardige werknemers. Hier ligt de focus van een traject, naast arbeidsattitudes en sleutelcompetenties, ook op de Nederlandse taal en communicatie van de werknemer. Aangezien we hier ook werken aan de taal van de werknemer, duurt een taalcoachingstraject dubbel zo lang als een jobcoachingstraject (max. 1 jaar). Beide coachingstrajecten hebben als ultieme doelstelling een kwalitatieve en duurzame tewerkstelling.

Opleidingsduur

Een gesubsidieerd jobcoachingstraject start op tijdens het eerste jaar van tewerkstelling van de werknemer en eindigt na maximaal 6 maanden coaching. Gemiddeld genomen bestaat een jobcoachingstraject uit zes gesprekken (gemiddeld 1u-1,5u) met de werknemer. Daarnaast vindt er ook steeds terugkoppeling/feedback plaats met de werkgever/direct leidinggevende. Een taalcoachingstraject kan gezien worden als een dubbel jobcoachingstraject qua tijdsbesteding. Er wordt eveneens opgestart tijdens het eerste jaar van tewerkstelling van de werknemer maar eindigt na maximaal 12 maanden van coaching. Dergelijk taalcoachingstraject bestaat uit gemiddeld 12 coachingsgesprekken met de daarbij horende feedback en terugkoppeling naar de leidinggevende/werkgever.

Kostprijs

Jobcoaching en taalcoaching zijn gesubsidieerde trajecten en bijgevolg kosteloos voor werkgever en werknemer. Hiervoor zijn enkele voorwaarden: er moet opgestart worden tijdens het eerste jaar van tewerkstelling én de werknemer moet behoren tot een kansengroep (bepaald door de VDAB). Bij taalcoaching mag de werknemer geen Nederlands als moedertaal hebben en zijn niveau van de Nederlandse taal moet beperkt zijn. Wel heeft de werkgever bij jobcoaching en taalcoaching een kost in die zin dat de werknemer, tijdens de uren dat wij hem coachen, geen dienstencheque aan het verdienen is. Hiervoor kan het dienstenchequebedrijf een terugbetaling aan het opleidingsfonds vragen voor € 14,50 per coachingsuur. Valt een werknemer buiten het gesubsidieerde aanbod, dan wordt de kostprijs op maat van uw situatie in overleg met u bepaald, in kader van een optimale ontzorging.