Nieuws
Tijdslijn: de weg naar het stikstofdecreet en verder
De Vlaamse Regering keurde op vrijdag 8 november 2024, na advies van de Raad van State, het besluit tot vaststelling van bijkomende ammoniakemissiereducerende maatregelen(PDF bestand opent in nieuw venster) definitief goed. Het besluit verscheen op 20 november 2024 in het Belgisch Staatsblad(opent in nieuw venster) en trad in werking op 30 november 2024.
- Lees ook het nieuwsbericht ‘Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van bijkomende ammoniakemissiereducerende maatregelen’
De Vlaamse Regering keurde op 20 september 2024 het besluit over het flankerend beleid in uitvoering van de programmatische aanpak stikstof (PAS) definitief goed. Het besluit verscheen op 25 oktober 2024 in het Belgisch Staatsblad(opent in nieuw venster) en trad op 1 november 2024 in werking.
Lees meer in het nieuwsbericht ‘Besluit Vlaamse Regering over het flankerende beleid PAS’.
De Vlaamse Regering keurde op 20 september 2024 het besluit over de afwijkende berekeningsmethode (PDF bestand opent in nieuw venster)van de referentiesituatie 2021 definitief goed. Het besluit verscheen op 29 oktober 2024 in het Belgisch Staatsblad(opent in nieuw venster) en trad in werking op 30 oktober 2024.
De Vlaamse Regering keurde op 19 juli 2024 het besluit over de toewijzing van diercategorieën bij de vaststelling van de PAS-referentie 2030 definitief goed. Het besluit verscheen op 23 augustus in het Belgisch Staatsblad(opent in nieuw venster) en trad op 24 augustus 2024 in werking.
- Lees ook het nieuwsbericht ‘Besluit van de Vlaamse Regering over diercategorieën’.
Op 18 april 2024 keurde het Vlaams Parlement het voorstel van decreet over ammoniakemissiereducerende maatregelen(opent in nieuw venster) goed. Op 19 april heeft de Vlaamse Regering dit decreet bekrachtigd en afgekondigd. Het decreet verscheen op 12 juli 2024 in het Belgisch Staatsblad(opent in nieuw venster) en treedt op 22 juli 2024 in werking.
- Lees ook het nieuwsbericht ‘Decreet ammoniak-emissiereducerende maatregelen’.
Op 22 februari 2024 verscheen het stikstofdecreet in het Belgisch Staatsblad(opent in nieuw venster). De volgende dag, op 23 februari 2024, trad het stikstofdecreet in werking(opent in nieuw venster).
Op woensdag 24 januari 2024 keurde het Vlaams Parlement het geamendeerde voorstel van decreet over de programmatische aanpak stikstof (het ‘Stikstofdecreet’)(opent in nieuw venster) goed. Op vrijdag 26 januari heeft de Vlaamse Regering dit voorstel van decreet bekrachtigd en afgekondigd.
Meerderheidspartijen N-VA en Open VLD dienden 27 juli 2023 een voorstel voor een stikstofdecreet(opent in nieuw venster) in bij het Vlaams Parlement.
De Vlaamse Regering keurde op 10 maart 2023 het besluit goed dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vaststelt. Die nieuwe maatregelen zouden pas definitief als ze waren vastgelegd in een decreet.
- Programmatische Aanpak Stikstof(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Antwoordnota Programmatische Aanpak Stikstof na het openbaar onderzoek(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Verklaring over de milieueffectrapportage(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Deel 1: milieueffectrapport (maart 2023)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Deel 2: passende beoordeling (maart 2023)(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Deel 3: niet-technische samenvatting (maart 2023)(PDF bestand opent in nieuw venster)
Van 19 april tot 17 juni 2022 konden burgers, organisaties, adviesinstanties en besturen opmerkingen geven op het ontwerp van de Programmatische Aanpak Stikstof
Op 19 april 2022 publiceerde het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid het ontwerp-Programmatische Aanpak Stikstof.
De Vlaamse Regering bereikte op 23 februari 2022 een akkoord over de Programmatische Aanpak Stikstof en legde de krijtlijnen vast in een conceptnota.
- Conceptnota Programmatische Aanpak Stikstof - 23.02.2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Samenvatting Programmatische Aanpak Stikstof - 23.02.2022(PDF bestand opent in nieuw venster)
Achtergrondstudies:
- VITO – Berekening scenario’s emissiereductie(PDF bestand opent in nieuw venster): de studie onderzoekt hoe sterk de stikstofdeposities moeten dalen om de natuurdoelen te halen.
- VITO – Kosten en baten van scenario’s emissiereductie(PDF bestand opent in nieuw venster): deze analyse zegt welke maatregelen genomen kunnen worden om de milieudoelstellingen tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren.
- Advies expertenpanel PAS(PDF bestand opent in nieuw venster)