Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zwangerschap en geboorte

Zwangerschap en geboorte

Een baby op komst? Daar komt heel wat bij kijken. Wat moet u doen en waar hebt u recht op?

Zwanger worden

Een baby
© Jimmy Kets

Hebben u en uw partner een kinderwens? Dan weet u wellicht dat u beter kunt stoppen met roken. En alcohol laat u ook beter achterwege. Maar wanneer moet u foliumzuur beginnen slikken? Kan het kwaad uw vegetarische levensstijl te behouden? En wat als zwanger worden niet meteen lukt?

Om een antwoord te bieden op die vragen bestaat Gezondzwangerworden.be(opent in nieuw venster). De website biedt aan u en uw partner een handleiding op weg naar een gezonde zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap

Wat mag u wel en niet eten tijdens de zwangerschap? Hoe weet u dat uw kind zich goed ontwikkelt tijdens de zwangerschap? Weet u niet goed of u in een kraamkliniek wilt bevallen of toch maar liever thuis?

Een zwangerschap roept heel wat vragen op. Zorg ervoor dat een arts of vroedvrouw de zwangerschap vanaf het begin goed kan opvolgen. Een antwoord op veel van uw vragen vindt u ook op de website van Kind en Gezin. U kunt er kennis maken met uw verpleegkundige van Kind & Gezin. Zo kunt u samen uitzoeken hoe ze u het beste kunnen ondersteunen. Vraag dit aan via Mijn Kind en Gezin(opent in nieuw venster). U vindt er ook heel wat publicaties.

Vaccinaties tijdens en na de zwangerschap

Bent u zwanger, dan laat u zich best vaccineren tegen kinkhoest en griep. Die vaccinaties beschermen niet alleen uzelf, maar ook uw baby, zelfs voor de geboorte.

De bescherming die u als moeder aan uw baby doorgeeft, duurt maar enkele maanden. Het is daarom belangrijk tijdig met de aanbevolen vaccinaties voor uw baby te starten en zo voor een optimale bescherming te zorgen.

Het basisvaccinatieschema geeft u een overzicht van alle verplichte en aanbevolen vaccinaties. De poliovaccinatie is de enige verplichte vaccinatie voor kinderen.

Na de geboorte

U bent net de trotse papa of mama geworden van een zoon of dochter? Elke geboorte moet u binnen een bepaalde termijn aangeven bij de dienst Burgerlijke Stand van de geboorteplaats van het kind. Op het ogenblik van de aangifte van de geboorte kunt u ook de voor- én familienaam van het kind kiezen, en eventueel uw kind laten erkennen.

Post-partumdepressie

10-20% van de vrouwen krijgt na de geboorte te maken met een post-partumdepressie. De signalen van een post-partumdepressie worden meestal zichtbaar binnen de 6 weken na de geboorte, maar kunnen zich tot een jaar na de geboorte manifesteren. Ook partners kunnen een post-partumdepressie krijgen.

Bij signalen van een depressie neemt u best zo snel mogelijk contact op met een verpleegkundige, arts of vroedvrouw. Onbehandeld kan een depressie jaren aanslepen. Meer informatie over de post-partumdepressie(opent in nieuw venster) vindt u bij Kind en Gezin.

Het Groeipakket (kinderbijslag)

Een kind opvoeden is niet goedkoop. U moet de kinderopvang of de kinderoppas betalen, opgroeiende kinderen groeien snel uit hun kleren en luiers zijn evenmin goedkoop. Om daar enigszins aan tegemoet te komen, voorziet de Vlaamse overheid het Groeipakket.

Moederschapsverlof, vaderschapsverlof en ouderschapsverlof

Bent u zwanger en moet u bijna bevallen dan hebt u recht op moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen:

  • zwangerschapsverlof voor de geboorte
  • bevallingsrust na de geboorte.

Het aantal weken moederschapsverlof hangt af van uw tewerkstelling (werkloos, werknemer of zelfstandige). Als u bevalt van een meerling, duurt het moederschapsverlof langer.

Na de bevalling heeft de echtgenoot of partner van de moeder recht op geboorteverlof (ook wel gekend onder de naam vaderschapsverlof). Beide ouders hebben na de bevalling ook recht op ouderschapsverlof. Op die manier kunnen de ouders tijdelijk minder werken, zodat ze extra aandacht kunnen besteden aan de zorg van hun kinderen.

Kinderopvang

Misschien staat u er niet meteen bij stil, maar u kunt best in de eerste maanden van de zwangerschap werk maken van de zoektocht naar een kinderopvang of een onthaalouder. De wachtlijsten zijn meestal lang. U kunt de zoekmodule van Kind en Gezin gebruiken om een kinderopvang te zoeken(opent in nieuw venster).

Er zijn verschillende vormen van kinderopvang.

  • U kunt opteren voor een gezinsopvang: Er is 1 begeleider met maximaal 8 kindjes. De opvang is in een huis.
  • U kunt ook kiezen voor groepsopvang: Er zijn 2, 3 of meer begeleiders. Elke begeleider heeft maximaal 9 kindjes. De opvang is in een groter gebouw.

In sommige opvangvoorzieningen betaalt u een vaste prijs. De prijs is voor iedereen hetzelfde. Maar in andere opvangvoorzieningen betaalt u een prijs volgens uw inkomen. U betaalt meer als u meer verdient. Dit is de kinderopvang met inkomenstarief.